Roy Andersson: ihmisenä olemisesta

Roy Andersson: ihmisenä olemisesta

Roy Andersson: ihmisenä olemisesta

DOKUMENTTI

KOHTI ÄÄRETÖNTÄ saattaa olla Roy Anderssonin viimeinen pitkä elokuva. Royn ainutlaatuinen ura on kattanut viisi vuosikymmentä. Roy löysi tavan kontrolloida rajattoman mielikuvituksen loihtimia visioitaan vähintään sataprosenttisesti Toisen kerroksen lauluissa (2000), kun hän palasi mainoselokuvista takaisin fiktion pariin.

Fred Scottin vuosia valmistelema henkilökuva Roy Anderssonista sai maailman ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa –juhlilla. Fred Scott ei tee akateemista tutkimusta huikeasta urasta. Läheisriippuvuutta aiheuttava dokumentti tavoittelee koskettavasti ja yllättävästi ihmistä Royn visioiden takana ja sisällä.

Roy Andersson: ihmisenä olemisesta päästää meidät kurkistamaan verhojen välistä miten Roy toimii, miten hän rakentaa maailmaansa, ja mikä pitää ohjaajan kaleidoskoopin käynnissä. Dokumentti kertoo arkailematta myös siitä, miten mahdotonta ja koko elämän nielevää, sekä saman aikaisesti loisteliasta ja anteliasta Roy Anderssonin kanssa työskenteleminen voi olla.

ARVIOT:

* * * * "hieno henkilökuva eräästä ehkä viimeisestä elokuvan suuresta visionääristä" -HS
* * * *  "On todella upeaa päästä seuraamaan, miten Anderssonin maagiset kohtaukset syntyvät... yksi viime vuosien hienoimmista henkilökuvista" -Episodi
* * * *  "Scott on saanut henkilökuvaansa vangittua samanlaista haurauden, epätoivon ja lempeän katseen sekoittumista, kuin Andersson omiin teoksiinsa" -Anna
* * * *  -ÅU
* * * *  -AL
* * * *  "En mycket mänsklig människa" -Hbl

 

 

ENSI-ILTA

30.10.2020

Being A Human Person
Fred Scott
Roy Andersson et al
1h 30 min
Alkuperäinen
Suomi-Ruotsi
Ikäraja ei vielä tiedossa